RETETA SIROP DIN MUGURI/CONURI DE BRAD:
Peste 2 kg de muguri de brad se adaugă apă rece cat sa ii acopere de o palma şi se pune totul la fiert într-un vas emailat. Când începe să clocotească se acoperă vasul cu un capac şi se mai fierbe încă o jumătate de oră.
– Se lasă puţin la răcit şi apoi se
strecoara printr-o sită deasă şi se presează bine pentru a stoarce tot
lichidul din mugurii fierţi. Stoarcerea se poate face şi printr-un tifon
dublu.
– Lichidul obţinut se lasă câteva ore la
decantat (2 – 4 ore) apoi se strecoară cu grijă pentru a nu curge şi
depunerile de pe fundul vasului.
– După decantare lichidul obţinut se
amestecă cu zahăr în proporţie de 1 la 1, adică la 1 litru de lichid se
pune 1 kilogram de zahăr. Dacă aveţi cantităţi mai mari de lichid
zahărul nu se adaugă tot odată ci se pune treptat ca să se încorporeze
şi să se topească bine în toată masa lichidului.
– Se pune totul din nou la fiert şi se
fierbe până când scade şi începe să aibe consistenţa specifică unui
sirop nici prea lichid dar nici prea dens. Daca se fierbe prea mult
siropul poate deveni prea gros şi prea închis la culoare. In tot acest timp se ia si spuma formata. Cand e aproape fiert se adauga, pentru fiecare litru de sirop, zeama de la o jumatate de lamaie.
După fierbere siropul din muguri de brad se
toarnă, cu grijă, în sticle si se depozitează într-o cămară
răcoroasă.
La fel se prepara si siropul din conuri de brad. Singura diferenta este ca dupa ce se fierb bine,conurile se lasa la macerat, in apa in care au fiert, pana a doua zi dupa care se strecoara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu