luni, 14 septembrie 2015

Beneficiile murelor


Fructele de padure au o aroma mult mai puternica decat a celor cultivate in gradini sau pentru scopuri comerciale, dar, indiferent de varietate, murele aduc nenumarate beneficii, cunoscute inca din antichitate:
*Sunt o sursa excelenta de vitamina C, combatand, cu succes, infectiile, si stimuland sistemul imunitar;
*Sucul proaspat de mure este un tonic de nepretuit, gratie carbohidratilor pe care ii contine;
*Pigmentii – antocianozide si bioflavonoide – care dau culoarea neagra a murelor, au efect deosebit de puternic (evident, favorabil) pentru sanatatea ochilor si contra imbatranirii;
*Pigmentilor din mure li se datoreaza si capacitatea de prevenire a cancerului (de stomac, de esofag, de plamani, de piele)si a bolilor cardiovasculare;
*Acidul folic (vitamina B9) din mure sustine regenerarea celulara; consumul acestor fructe este foarte indicat, pentru femei, si in perioada de sarcina, contribuind la buna dezvoltare a fatului;
*Continutul bogat in fibre contribuie la sanatatea stomacului si stimuleaza digestia; murele combat si diareea si constipatia, o cantitate de mure de 25-50 de grame zilnic fiind suficienta, in acest sens;
*Taninele (substante vegetale astringente) fac ca murele sa fie utilizate, traditional, si in tratarea externa a ranilor;
*Murele sunt sarace in calorii (doar 25 de calorii/100g fructe), fiind recomandate si pentru cei care tin cure de slabire;
*Contin putine zaharuri, de aceea pot fi consumate, fara nici un risc, de catre diabetici;
*Murele au un continut semnificativ de minerale (magneziu, calciu, potasiu) si, pe langa vitaminele B9 si C, mai contin vitamina A, PP, B2, B5, B6;
Singurul inconvenient al consumului de mure este legat de intoleranta la aspirina, deoarece aceste fructe contin salicilati. Persoanele care au o astfel de sensibilitate nu trebuie sa consume mure, pentru ca pot acuza aceleasi simptome ca si la administrarea de aspirina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu